Algemeen

Houtsoort: Wilgen

Voorbeeld
Andere namen

1. willow, white willow, common willow (Groot-Brittannië), saule (Frankrijk), Silber-weide, Weide (Duitsland).2. cricketbat-wilgen (Nederland), blue willow, cricket-bat willow, close-bark willow (Groot-Brittannië).

Botanische naam

1. Salix alba L., S. spec. div..2. Salix alba L. subsp. caerulea (SM.) Rech. f. (= S. alba var. calva G. Mey.).

Familie

Salicaceae.

Groeigebied

Europa, Azië met gematigd klimaat, Noord-Afrika en aangeplant in geschikte klimaten.

Boombeschrijving

Maximumhoogte ongeveer 21-27 m. Bij natuurlijke groei is de takvrije stam 5-8 m lang met een diameter van 0,9-1,2 m, maar de bomen worden vaak geknot op 2-2,5 m hoogte of als hakhout elke 3-5 jaar bij de grond afgezaagd of gehakt. Bomen voor de fabricage van cricketbats worden geveld als de stamdiameter ongeveer 0,5 m is.

Aanvoer

Vezelhout, zaaghout.

Houtbeschrijving

De kwaliteit van het hout is zeer afhankelijk van de groeiomstandigheden. Wilgen komt in bouw en eigenschappen zeer overeen met populieren. Het lichtbruine tot rozebruine kernhout steekt weinig af tegen het vrijwel witte spint waarvan de breedte varieert, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden.

Houtsoort

loofhout

Draad

Recht of iets kruisdradig.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

1. (320-)450 (-550) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 700-970 kg/m3.2. 340-420 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Zou gering zijn.

Drogen

Het hout droogt snel, maar er kunnen vochtige plekken in het hout achterblijven. Bij het meten van het vochtgehalte moet hier speciaal op worden gelet om een gelijkmatig vochtgehalte te waarborgen.

Bewerkbaarheid

Goed. Voor een glad oppervlak is scherp gereedschap noodzakelijk.

Spijkeren en schroevenGoed.
Lijmen

Goed.

Buigen

Slecht.

Oppervlakafwerking

Matig.

Duurzaamheid

Schimmels 5.

Impregneerbaarheid

Kernhout 3.

Toepassingen

Wilgen is de beste houtsoort voor klompen. Verder wordt het gebruikt voor gereedschapsstelen, zeefranden, speelgoed, fruitmandjes en daar waar populierenhout kan worden toegepast. Van de twijgen (wilgentenen) worden onder andere manden gevlochten. Voor cricketbats gebruikt men een speciale soort, Salix alba var. calva G.F.W. Mayer, die onder goede omstandigheden zeer snel groeit en dan een voor cricketbats ideaal rechtdradig, licht hout levert.