Algemeen

Houtsoort: Zapatero

Atibt

zapatero

Andere namen

Limoncillo (Brazilië), agracejo (Cuba), palo blanco (Dominicaanse Republiek), Colombian boxwood, maracaibo boxwood, West-indian boxwood (Groot-Brittannië), buis Amérique, buis Venezuela (Frankrijk).

Botanische naam

Casearia gossypiosperma Briq. (= Gossypiospermum paraguariense Redher), Casearia praecox Griseb. (= Gossypiospermum praecox P.Wilson), C. spec. div..

Familie

Flacourtiaceae.

Groeigebied

Tropisch Amerika.

Boombeschrijving

Kleine tot middelgrote boom met een rechte cilindrische, 2,5-3,5 m lange, takvrije stam. Diameter is 0,15-0,30 m, zelden meer. Casearia gossypiosperma Briq. heeft een slechtere stamvorm en wordt minder gebruikt.

Aanvoer

Zapatero kwam voornamelijk uit Venezuela, door exportbeperkingen in dat land is de import praktisch nihil.

Houtbeschrijving

Het lichtgele tot bijna witte kernhout met een hoge glans is nauwelijks te onderscheiden van het vrijwel gelijk gekleurde spint. Zapatero lijkt veel op buxus. Verkleuring door blauwschimmel komt voor in stammen die onder vochtige omstandigheden zijn opgeslagen. Het hout is zeer hard, vast en sterk.

Houtsoort

loofhout

Draad

Meestal recht.

Nerf

Fijn.

Volumieke massa

(800-)850 (-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken

Na drogen zou het werken gering zijn.

Drogen

Zeer langzaam. Drogen moet echter zorgvuldig gebeuren met het oog op het blauw worden en het voorkomen van oppervlaktescheurtjes.

Bewerkbaarheid

Goed, de volumieke massa en hardheid in aanmerking genomen. Goed te snijden en te draaien en laat zich glad en glanzend afwerken .

Spijkeren en schroevenVoorboren noodzakelijk.
Lijmen

Goed.

Buigen

Vermoedelijk slecht.

Oppervlakafwerking

Goed. Het hout laat zich zeer fraai polijsten.

Duurzaamheid

Schimmels 5.
Termieten G.

Impregneerbaarheid

Niet bekend.

Bijzonderheden

Zapatero mag niet worden verward met Braziliaanse soorten als guatambu/ pau marfim en pau amarelo, die soms als zapatero worden aangeboden.

Toepassingen

Zapatero wordt gebruikt als vervanger van buxus. Doordat het vrijwel niet zou werken, is het een prima houtsoort voor duimstokken, katrollen, linialen, onderdelen van muziekinstrumenten, draai-, beeldhouw- en snijwerk, inlegwerk, schaakfiguren en wetenschappelijke instrumenten. Ook is het bestand tegen chemicaliën, zodat het in de chemische industrie kan worden toegepast, bijvoorbeeld voor lepels en roerstokken.