Toepassingen
Toepassingen

Houtskeletbouw & Kruislaaghout (CLT)

Houtskeletbouw en CLT leveren klimaat en milieuwinst! 

Houtskeletbouw en bouwen met CLT zijn beide grotendeels biobased en hebben daarom vele voordelen op het gebied van klimaatverbetering, CO2-reductie, vermindering milieubelasting en gezondheid en daarmee heel veel potentie als bouwmethode voor nu en in de toekomst. Nibe publiceerde hierover het volgende rapport in opdracht van de overheid:

Potentie van biobased materialen in de bouw - een onderzoek naar mogelijkheden en impact

Houtskeletbouw (hsb) is een flexibele, droge en lichte bouwmethode die uitermate geschikt is voor woninguitbreidingen. De variatie is minder kostbaar dan bij veel andere bouwmethoden, terwijl aanpassingen en uitbreidingen eenvoudig te realiseren zijn. Het eigen gewicht van een hsb-bouwwerk bedraagt slechts 25-30% van een overeenkomstig steenachtig bouwwerk. Hierdoor kan de fundering lichter zijn en is er met lichter materieel te werken. Door de lichte bouwwijze is het mogelijk een extra bouwlaag op bestaande gebouwen aan te brengen, zonder de fundering aan te passen. Daarnaast is houtskeletbouw uitermate geschikt voor prefabricage. De elementen worden gemaakt met kleine maatafwijkingen, waardoor de aansluitingen nauwkeurig passend zijn. Het is een snelle bouwmethode. De inzet van materieel op de bouwplaats is gering en daardoor is de methode bijzonder geschikt voor projecten met weinig ruimte. De ruwbouw kan na het plaatsen van de fundering in één dag wind- en waterdicht zijn. Doordat het een droge bouwmethode betreft is bouwvocht vrijwel niet aanwezig en is het niet nodig de woning droog te stoken. Houtskeletbouw is energiezuinig, zowel tijdens de bouw als in het gebruik. De milieuvriendelijkheid wordt onder andere bepaald doordat hout een hernieuwbare grondstof is. Het voor de opbouw van de elementen gebruikte vuren behoeft geen verduurzaming.

Lees meer over houtskeletbouw in de verschillende informatiebladen (dossiers) in het menu links

Cross Laminated Timber (CLT), ofwel kruislaaghout is een nieuw, innovatief houtproduct is kruislaaghout dat circa 20 jaar geleden werd ontwikkeld en nu volop gebruikt wordt in de bouw. De elementen van dit  innovatieve houtproduct is opgebouwd uit kruislings verlijmde latten. De CLT-elementen worden onder geconditioneerde omstandigheden in fabrieken in afmetingen tot wel 16 x 3 m1 geproduceerd. Deze kunnen gebruikt worden voor zowel wand-, vloer- en soms ook dakelementen, waarbij alle sparingen (ramen, deuren, electra leidingen) vooraf met behulp van middel CNC-machines al worden uitgefraisd. Dit maakt het mogelijk om nauwkeurig, snel en eenvoudig te bouwen. CLT wordt ook wel 'het nieuwe beton' genoemd omdat er inmiddels gebouwen tot wel 24 verdiepingen mee worden gerealiseerd. 

Lees meer over CLT in bijvoorbeeld onderstaande rapport:

Arup - Rethinking Timber Building